
معراج میرزائی
اثرمکمل یاری کوتاه مدت آب چغندر بر (...)بزاقی و عملکرد در تکواندوکاران نوجوان
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- تاریخ دفاع
- ۲۴ بهمن ۱۴۰۲
- ساعت دفاع
- چکیده
-
پیشینه: تکواندو یک ورزش المپیکی پرشدت است که هر سه فاکتور آمادگی هوازی، بی هوازی و چابکی برای موفقیت در این رشته ضروری است. ورزش پرشدت باعث تولید گونه های واکنشی اکسیژن (ROSها) و استرس اکسیداتیو میشود. استرس اکسیداتیو میتواند منجر به کاهش عملکرد عضلانی، اختلال در عملکرد ورزشی و خستگی عضلانی مخصوصا در نوجوانان شود. مصرف آنتی اکسیدان های مشتق شده از میوه های طبیعی به عنوان یک استراتژی تغذیه ای موثرتر و ایمن تر برای جلوگیری از اثرات مخرب استرس اکسیداتیو پیشنهاد میشود. ظرفیت آنتی اکسیدانی آب چغندر به طور قابل توجهی بالاتر از سایر سبزیجات و میوه ها است.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مکمل یاری کوتاه مدت آب چغندر بر ۸-oxo-dG بزاقی و عملکرد در تکواندوکاران نوجوان بود.
روش : ۴۰ تکواندوکار نوجوان پسر به طور تصادفی به ۴ گروه تمرین + مکمل (۱۰ نفر)، تمرین (۱۰ نفر)، مکمل (۱۰ نفر) و دارونما (۱۰ نفر) تقسیم شدند. ورزشکاران ۲ وعده ۱۰۰ میلی لیتری مکمل آب چغندر یا دارونما را به مدت ۷ روز مصرف کردند. تست TAAA ۷۲ ساعت قبل از شروع مصرف مکمل، ۱۲ ساعت بعد از آخرین وعده مکمل، ۹۰ دقیقه بعد از تست دوم و ۲۴ ساعت بعد از تست سوم انجام شد. نمونه برداری بزاق ۷۲ ساعت پس از اولین تست TAAA و قبل از شروع مکمل، ۱۲ ساعت پس از آخرین وعده مکمل، بلافاصله بعد از تست TAAA دوم، ۹۰ دقیقه بعد از تست دوم و قبل از تست سوم، ۲۴ ساعت پس از تست سوم و قبل از تست چهارم انجام شد.
یافته ها : با توجه به اثر تعاملی که در مقایسه آزمون تحلیل واریانس مکرر یک طرفه مهم است تفاوت معنی داری بین تغییرات ۸-oxo-dG، توان هوازی، بیهوازی و رکورد چابکی در گروه های مختلف وجود داشته است. تحلیل واریانس مکرر ۸-oxo-dG، توان هوازی، بیهوازی و رکورد چابکی تفاوت معنی داری را در مرحله دوم، سوم و چهارم به نسبت حالت پایه نشان داد.
نتیجه گیری : به نظر میرسد مصرف ۷ روز مکمل آب چغندر (۲۰۰ میلیلیتر در روز) میتواند استرس اکسیداتیو را در نوجوانان پسر تکواندوکار کاهش داده و باعث بهبود عملکرد هوازی، بیهوازی و چابکی آنها شود.
- Abstract
-
Purpose. Taekwondo is an official Olympic high-intensity sport that needs both aerobic and anaerobic systems together with agility, as a prerequisite for success. Oxidative stress can lead to decreased muscle function, impaired sports performance, and muscle fatigue, especially in adolescents. Consumption of antioxidants derived from natural fruits is suggested as a more effective and safer nutritional strategy to prevent the damaging effects of oxidative stress. The antioxidant capacity of beetroot juice is significantly higher than other vegetables and fruits.
The aim of this Randomized, double-blind, placebo-controlled trial was the short-term effect of beetroot juice supplementation on salivary ۸-oxo-dG and performance in adolescent taekwondo (TKD) athletes.
Methods. Forty adolescent taekwondo athletes were randomly divided into ۴ groups (n= ۱۰): Exercise + Supplement (ES), Exercise (Ex), Supplement (Sp) and Placebo (Pl). The TKD athletes consumed ۲ servings of ۱۰۰ ml of the beetroot juice supplement or placebo for ۷ days. The TAAA test performed ۷۲ hours before beginning of supplementation, ۱۲ hours after the last serving of supplementation, ۹۰ min after ۲nd test, and ۲۴ hours after ۳rd test. Saliva sampling was performed ۷۲ hours after ۱st TAAA test and before beginning of supplementation, ۱۲ hours after the last serving of supplementation, immediately after ۲nd TAAA test, ۹۰ min after ۲nd test and before the ۳rd test, ۲۴ hours after ۳rd test and before ۴th test.
Results. According to the effect that is important in the comparison of the one-way variance analysis test, there was a significant difference between the changes of ۸-oxo-dG, aerobic and anaerobic power, and agility records in different groups. The variance analysis of ۸-oxo-dG, aerobic power, anaerobic power, and agility record showed a significant difference in the second, third, and fourth stages compared to the baseline.
Conclusion. It seems that ۷ days supplementation of beetroot juice (۲۰۰ ml per day) could reduce the oxidative stress in male adolescent TKD athletes and improve aerobic, anaerobic and agility of them.